Tuesday, March 7, 2017

Resepi Roti Bun Mahaguru Ajila

Bahan2:
250ml fresh milk
4 ketul ais
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
4-5 sudu besar gula (aku guna brown sugar)
500gm tepung roti
70gm butter
11g atau sepeket yis

Cara2:
1) Letak bahan2 diatas ke dalam bread maker ikut turutan (paling atas masukkan dulu atau secara basic, liquid kat bawah, tepung tengah2, yis atas sekali dan elakkan dari tercampur dengan liquid/garam/gula)
2) Biarkan doh naik selama 30minit ke sejam lepas diuli.
3) Bentukkan roti ikut suka dan letak atas loyang yg dah disapukan butter. (aku selalu buat bun kosong & sosej)
4) Rehatkan doh selama 30minit ke sejam lepas dibentuk.
5) Panaskan oven selama 10minit sebelum masukkan doh.
6) Sapu atas doh yang dah naik dengan air masak atau nak guna telur + susu pun boleh. (aku guna air masak)
7) Masukkan doh ke dalam oven dengan suhu 150C selama 20minit. (ikut kepanasan oven sendiri sebenarnya)



No comments:

Post a Comment